Proč se registrovat?

Jaké cvičení preferuješ?

Cvičení sám/sama v posilovně
Skupinové lekce (aerobic, zumba, bodystyling...)
jiné    

Alergie na ořechy a oříšky

V předchozím článku jsme se věnovali problematice alergie na podzemnici olejnou, v dnešním článku se budeme věnovat tématu velmi podobnému – alergii na ořechy. 

Alergie na ořechy a oříšky

Na první pohled se může zdát, že se jedná o stejný typ alergie, ale opak je pravdou. Vymezit pojem alergie na ořechy je poměrně obtížné. V tomto článku se budeme věnovat alergii na ten typ ořechů, které rostou na stromech a keřích. Lze je také rozlišit z botanického hlediska, kdy některé druhy „ořechů“ jsou peckoviny, luštěniny nebo také semena. Pro přehled uvádíme seznam ořechů a jejich zařazení:

  • Vlašské ořechy 
  • Lískové ořechy 
  • Para ořechy 
  • Pistácie (pistáciové oříšky) 
  • Kešu ořechy 
  • Kokos (kokosovník ořechoplodý) 
  • Mandle obecná - peckovina 
  • Podzemnice olejná (burský ořech, arašídy) - luštěnina 
  • Piniové oříšky - semena

Složení ořechů

U ořechů, ať již z botanické o hlediska pravých či nepravých, nacházíme společné rysy ve složení. Obsahují přibližně 50 – 80 % tuků a dále 10 – 30 % bílkovin.
 
Jaké jsou projevy alergie na ořechy?

Pro ořechy jsou typické alergické projevy jako u jiných potravinových alergií, tedy se setkáváme s dýchacími obtížemi, kožními projevy nebo se vyskytují problémy s trávicí soustavou. Navíc se častěji objevuje nejhorší druh alergické reakce a to anafylaktický šok. Doba reakce organismu je u ořechů velmi rychlá, průměrně ne delší než dvě až čtyři minuty. 

Zkřížené alergie 

Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem nebývá tak časté, jelikož jak již bylo popsáno výše, z botanického hlediska se jedná o jiné skupiny. Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyly břízy.

Věděli jste, že…

  • Potravinová alergie spouštěná alergeny obsaženými v ořeších a podobných plodech není tak častá jako například alergie na bílkovinu kravského mléka.
  • Ořechy se používají nejen jako pochutina a součást jídel, ale často se z nich vyrábí také stolní oleje. Ten může obsahovat alergeny, a proto je třeba se v některých případech vyvarovat i konzumaci těchto olejů.
  • Mandlový olej je často využíván v kosmetickém průmyslu, a proto jedinci citliví na tento druh ořechů by se měli takovýmto výrobkům vyhnout, jelikož ve styku s pokožkou mohou vyvolat alergickou reakci.

 


Nový příspěvek do diskuze
Kontrolní kód jiný obrázek
Opište kontrolní kód