Proč se registrovat?

Jaké cvičení preferuješ?

Cvičení sám/sama v posilovně
Skupinové lekce (aerobic, zumba, bodystyling...)
jiné    

Čekanka obecná

….i Čekanka obecná měla v minulosti v bylinkářství svoje místo. Tato vytrvalá bylin s vřetenovým kořenem se dřív užívala jako posilující zelenina a salát. V době středověku byla dokonce brána jako zázračná rostlina. Kdo se potřel její šťávou byl krásnější a úspěšnější. Aspoň takhle se to říkalo. Dnes je nepostradatelná hlavně v léčitelství a to díky svým protizánětlivým účinkům. Působí také močopudně.

Čekanka obecná

Roste planě a dorůstá do výšky 70-120 cm. Lodyha je hranatá, tuhá a větvená. Přízemní listy jsou pak řapíkaté, vespod hustě štětinaté. Květy jsou pak obojaké, souměrné. Plodem je slámo žlutá až skoro černá nažka, na vrcholu s věnečkem štětinek vzniklým z kalicha.

V současné době tuto bylinku najdeme po celé Evropě, tak v Západní Asii a Severní Africe.

V Česku se pak vyskytuje v nížinách i podhorských pásmech. Je zkrátka všude.

Zevnější použití se doporučuje hlavně na ekzémy, vyrážky, opruzeniny a vředy. Nebo pokud trpíte záněty kloubů. Z květů lze dokonce připravit oční kapky.

Takový odvar si můžeme připravit sami. Stačí k tomu vrchovatou lžíci květů čekanky, které spaříme ¼ l vody a necháme 5 minut louhovat a po té scedíme. Z odvaru si připravte obklady, které pak přikládejte na postižené místo.

Vnitřní použití je také možné. Čekanka totiž obsahuje manit, třísloviny, cholin, arginin, kaučuk a velké množství minerálních látek. Důležité látky má pak i v mléčné šťávě. Čekanka působí močopudně a mírně projímavě. Zlepšuje ale funkci jater a podporuje srdce.

Pokud byste si chtěli udělat čaj, tak potom budete potřebovat 1 lžičku jemně nasekané usušené čekanky, kterou je nutné povařit v 1/4 l vody, nechejte 10 minut odstát, sceďte a můžete popojít.

Sběr a skladování Čekanky obecné má taky svá pravidla. Kořen se sbírá v září až říjnu. Nať a list pak v rozmezí měsíců červenec až září a květ ve chvíli, kdy je v rozkvětu. Kořen se po vyrytí a omytí rozkrájí na delší kousky, suší se ve stínu, pokud použijeme umělé teplo, nesmí teplota přesáhnout 50 stupňů. Nať se sbírá nejlépe před rozkvětem, suší se na stinných, suchých místech v tenkých vrstvách. Květy se pak suší podobně jako nať.

Nový příspěvek do diskuze
Kontrolní kód jiný obrázek
Opište kontrolní kód