Proč se registrovat?

Jaké cvičení preferuješ?

Cvičení sám/sama v posilovně
Skupinové lekce (aerobic, zumba, bodystyling...)
jiné    

Lapacho

Když se řekne „lapacho“, nikdo z nás si asi hned tak něco nevybaví. Kdybychom to přeložili, je to vlastně takový čaj-nečaj. Dokonce se mu říká nápoj Inků. Je tradičně používáno indiány v Mexiku a Peru a pro své velké množství příznivých účinků na zdraví je hodně vyhledávaným bylinným doplňkem na posílení obranyschopnosti organismu a jeho detoxikaci. Takže je jako dělaný pro náš hektický a kolikrát chaotický život.

Lapacho

Pojďme ale na úplně začátek. Kde se vlastně slovo „lapacho“ vzalo? Pochází ze španělštiny a je to bylinný čaj, který se připravuje z vnitřní kůry stromu lapacho. Ten se vyskytuje na území Jižní Ameriky – v oblastech Brazílie, Peru, Bolívie a Paraguaye. Lapacho se dostalo do Evropy od Vikingů, kteří ho na svých cestách měnili za cennosti ze starého kontinentu. Stromy lapacho dosahují stáří až neuvěřitelných 700 let a červeně zbarvená kůra se sbírá pouze ze dvou druhů z nich - Lapacho Colorado a Lapacho Morado. Kůra se citlivě odebírá ze stromu, který při tom nesmí být nijak poškozen. Pak se nechá vyschnout a několikrát se čistí. Není čaj jako čaj a příprava v tomto případě musí být velice pečlivá.

Budeme potřebovat jednu polévkovou lžíci kůry lapacho, která se nechá povařit cca v litru vody. Poté se odvar stáhne a nechá se vyluhovat. Zhruba po 15 – 20 minutách vyluhování čaj slijeme a můžeme popíjet, po menších dávkách. K přípravě není vhodné používat hliníkové ani zinkové nádoby ani plastové příbory, pouze sklo nebo porcelán (na to se dost často zapomíná).

Tento lahodný nápoj má zlatavou barvu a silnou chuť - nasládlou i nahořklou zároveň. Lapacho se pije teplé i studené, nejlépe na lačný žaludek. Přestože většina lidí jej označuje za velmi chutný čaj, je to samozřejmě velmi individuální a někdo si na chuť musí déle zvykat. Proč bychom čaj lapacho měli pít? Řekněme, že na náš organismus parádně funguje a zlepšuje, co se dá. Mezi jeho příznivé účinky na lidský organismus se řadí například detoxikace, zklidňuje psychiku, ulevuje při migrénách, léčí horečky, podporuje trávení, povzbuzuje látkovou výměnu. Je velice vhodný jako pomocník těm, kteří mají po chemoterapii. Dál harmonizuje činnosti jater, ledvin, sleziny – vyplavuje škodlivé látky a má proti plísňové a antibakteriální účinky. Posiluje srdeční činnost, zabraňuje chudokrevnosti a pomáhá u chronických onemocnění.

Nový příspěvek do diskuze
Kontrolní kód jiný obrázek
Opište kontrolní kód