Proč se registrovat?

Jaké cvičení preferuješ?

Cvičení sám/sama v posilovně
Skupinové lekce (aerobic, zumba, bodystyling...)
jiné    

Není mléko jako mléko, vyberte si to pravé

Někdo vypije litr za den a někdo sotva litr za celý rok. Ano, mluvím o tom bílém lahodném nápoji. Mléko je pro naše fungování důležité a mléčné výrobky vůbec. Mléko obsahuje důležité bílkoviny, jod, a taky vitamin D, A i B. A hlavně je zdrojem vápníku. U mléka jsou podstatné vlastně dvě věci. Tučnost a způsob jeho ošetření. Přesto je tady otázka, které mléko je to správné a vhodné pro náš organismus.

Není mléko jako mléko, vyberte si to pravé

Pokud vaše snídaně obsahuje i sklenici mléka, měli byste dát přednost tomu nízkotučnému a do kávy klidně můžete zvolit i polotučné. Mezi nízkotučným a polotučným mlékem zase takový rozdíl není. Co se týče tedy obsahu tuku a tedy i energie. Pokud ale máte raději odtučněné mléko, nemusíte se bát, že byste přišli o důležité živiny. Vápník, bílkoviny a většina dalších živin i nadále v mléku zůstanou. Z mléka se ale vytratí vitaminy rozpustné v tuku – A, D.

Většina z nás kupuje mléko v kartonech, jednou za čas. Trvanlivé mléko sice ztratí při ohřevu přibližně třetinu vitaminů C a B1, na obsah vápníku stejně jako odtučnění nemá žádný vliv. Výživově je to téměř stejné. Pokud jste tedy zvyklí toto mléko podávat dětem, můžete být v klidu. Neděláte nic, co by jim škodilo. Mléko ošetřené UHT záhřevem je zcela sterilní. Neobsahuje žádné mikroorganismy a vydrží při pokojové teplotě minimálně tři měsíce. Pokud ho ale otevřete, doporučuje se ho, co nejrychleji vypít. Otevřením totiž ztrácí sterilitu a chová se jako mléko pasterované. Pasterované mléko je označováno jako to čerstvé. Původně bylo krátkodobě zahřáté na mnohem nižší teplotu než to trvanlivé. Obsahuje víc vitaminů a jeho chuť je výraznější. Vápník v něm ale najdeme ve stejném množství. Dneska můžeme mléko koupit i v automatech. Je to mléko čerstvé a nijak neupravené. Rizikem ale je, že v něm najdeme nebezpečné mikroorganismy. Doporučuje se tak před konzumací mléko převařit.

Pojďme si tedy shrnout, jak na tom s mlékem jsme. Trvanlivé mléko se upravuje takzvanou metodou UHT (Ultra High Temperature – je to zahřátí na 135 stupňů). V tomto případě zůstávají zachované nutriční hodnoty. Bohužel se mění chuť mléka a polovina vitamínů se vypaří. Obsah vápníku ale zůstane stejný. Čerstvé mléko se upravuje pasterizací a nutriční hodnoty spolu s vápníkem zůstanou v původním množství a kvalitě. Bohužel asi 10% procent vitaminů se pasterizací ztratí. A pak tu máme ono čerstvé mléko z automatů. Není nijak upraveno, ale obsahuje nebezpečné mikroorganismy. Rozhodně před vypitím mléko převařte. Je to hotová mléčná filozofie. A každý z nás dá přednost mléku jinému. V každém případě je fajn, když se mléko v našem jídelníčku objeví.

Nový příspěvek do diskuze
Kontrolní kód jiný obrázek
Opište kontrolní kód