Proč se registrovat?

Jaké cvičení preferuješ?

Cvičení sám/sama v posilovně
Skupinové lekce (aerobic, zumba, bodystyling...)
jiné    

Potravinová alergie – jak ji poznáme?

Potravinová alergie – „záležitost“, která je v posledních letech čím dál tím víc častější. A rozhodně bychom ji neměli podceňovat. Co to vlastně potravinová alergie je? Jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému na určitou látku v potravě. Pokud jste silný alergik, může kontakt s příslušným alergenem dokonce ohrozit váš život. Co alergie vyvolává a jak se v určitých situacích chovat?

Potravinová alergie – jak ji poznáme?

Alergie na potravinu je důsledkem reakce imunitního systému. Intolerance nebo li nesnášenlivost určité potraviny je způsobena nedostatkem látky, nejčastěji enzymu, která se na jejím pracování podílí. K reakci imunitního systému však nedochází. Jak se může alergie projevit? Jako nejčastější reakce se považuje kožní. To znamená, že se ukáže atopický ekzém, kopřivky, otoky. Může se projevit i reakce dýchacích cest či reakce zažívacího systému (zvracení, průjem, bolesti břicha). Ve vážných případech může dojít až k anafylaktickému šoku.

Poslední příspěvky

bolesti kloubu:

Dobry Den je me 47 let a trpim altrozou vsech velkych kloubu .V45 letech mam operaci tep leve kycle.momentalne...
Zobrazit diskuzi
Přidat příspěvek

Alergenem může být v podstatě cokoliv. Existují však potraviny, u kterých je pravděpodobnost, že u vás alergickou reakci vyvolají, mnohonásobně vyšší. Je potřeba si tak dát pozor na kravské mléko, vaječný bílek, sladkovodní i mořské ryby, korýši (krevety, garnáti, krabi, humři a langusty), burské ořechy, ořechy (vlašské, lískové, brazilské, pekanové ořechy, pistácie, mandle), pšenice, ovoce (například jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody), zelenina (například rajčata, celer, špenát, petržel), obiloviny a luštěniny, kakao, čokoláda, koření.

Pozor si dejte i na stará známá „éčka“. Tyto přídavné látky nemají žádnou výživovou hodnotu. Přidávají se do potravin v různých stadiích výroby, aby zvýšily trvanlivost, chuť nebo vůni potravin. A ať už chceme nebo ne, i ony způsobují problémy. Nejčastěji pak žlutá potravinářská žluť 4 (E102) – přidává se do řady polotovarů (uzená treska, marcipán, konzervované broskve), žlutooranžová potravinářská žluť 3 (E110) – najdeme ji v pomerančových džusech a obalech rybích prstů, benzoáty (E211) – konzervační prostředky přidávané do limonád, džusů, piva i jedlých tuků.

Když už nás potravinová alergie zastihne, musíte tomu přizpůsobit celý svůj život. Na začátku to vypadá, že je to naprosto nemožné, ale opak je pravdou. V případě alergie je třeba vyloučit danou potravinu z jídelníčku. Samozřejmě je nutné také podrobně sledovat složení jednotlivých průmyslově vyráběných potravin, které v sobě obsahují mnoho různých složek a přídavných látek. Naštěstí už dnes můžeme z obalu potravin přesně vyčíst jejich složení a nebezpečnému „éčku“ se vyhnout. Zvýšená pozornost je pak na místě, pokud se chystáte vycestovat. Cestu prokonzultujte s lékařem a rozhodně si nezapomeňte sebou vzít své léky na alergii i adrenalin v autoinjektoru (EpiPen) a také byste měli při sobě nosit údaje o svém onemocnění s telefonním číslem na lékaře a s doporučením nejnutnější léčby v případě reakce.

Velmi nebezpečná může být na cestách potravinová alergie zejména na ořechy. Informujte se předem, zda váš dopravce nepodává během letu v jídle ořechy. Vždy si pro jistotu s sebou vezměte své prověřené jídlo. Upozorněte personál na svou alergii. Pokud cestujete s někým blízkým, je dobré mu také svěřit jeden adrenalinový autoinjektor, abyste měli rezervu pro případ ztráty zavazadla.

U nás je už naštěstí povinnost v restauracích a stravovacích zařízeních uvádět seznam alergenů obsažených v jídle, v cizině však musíte být obezřetní. Po ubytování v hotelu se ihned informujte, kde je nejbližší nemocnice a zda je v hotelu lékař. Zvýšenou pozornost byste pak měli věnovat dětem. Výzkumy ukazují, že u dětí v poslední době dochází k nárůstu potravinových alergií. Ze studie rovněž vyplynulo, že nejčastěji se vyskytuje alergie na kravské mléko, vejce a arašídy. Alergie na mléko ve třetím roce věku vymizela u 80 % malých pacientů a na vejce u 50 % pacientů. Alergie na arašídy zůstala s věkem nezměněna.

Nový příspěvek do diskuze
Kontrolní kód jiný obrázek
Opište kontrolní kód